Disputele din sânul UDMR Mureș pe marginea proiectului parcării subterane de la Tîrgu-Mureș au continuat și pe parcursul nopții de joi spre vineri în mediul online unde fostul candidat la fotoliul de primar al municipiului Tîrgu-Mureș Soós Zoltán, care ocupă fotoliul de manager al Muzeului Județean Mureș, a postat un material în care supune atenției situația siturilor arheologice din centrul municipiului Tîrgu-Mureș, situri care ar periclita proiectul ai cărui indicatori tehnico-economici au fost votați de CL Tîrgu-Mureș și pentru care ar urma să se acceseze un credit bancar. Soós Zoltán le cere aleșilor locali să adopte o altă hotărâre de consiliu prin care să o revoce pe cea adoptată de curând pentru a-și recâștiga astfel măcar o parte din credibilitatea pierdută. Asta în condițiile în care, spune fostul candidat la fotoliul de primar, fost consilier local și manager al Muzeului, hotărârea CL Tîrgu-Mureș nu servește nici românilor, nici ungurilor și nici Ungariei, ci dă doar posibilitatea actualei echipe din fruntea orașului de a dispune de o mare sumă de bani în an preelectoral și electoral. Redăm în cele ce urmează textul publicat de Soós Zoltán și vă lăsăm pe Dumneavostră să trageți concluziile și să răspundeți la întrebarea: se rupe UDMR în parcarea din centrul municipiului Tîrgu-Mureș?
Construirea unei parcări subterane poate fi soluționată ușor prin analiza listei de patrimoniu a județului Mureș, care poate fi consultată și online. În momentul de față, zona de centru are cinci situri arheologice protejate după cum urmează:
1. Situl arheologic – Primăria veche, Cod RAN: 114328.43 (protejează zona dintre ceasul de flori și catedrala mare)
2. Fosta mănăstire a franciscanilor de la Tîrgu-Mureş, Cod RAN: 114328.36
3. Palatul Toldalagi din Tîrgu-Mureş, Cod RAN: 114328.33
4. Palatul Apollo de la Tîrgu-Mureş, Cod RAN: 114328.35
5. Palatul Primăriei din Tîrgu-Mureş, Cod RAN: 114328.08 (protejează zona dintre Hotel Grand și strada Horea).
Având în vedere statutul siturilor protejate, orice lucrare de construire în centrul orașului se poate începe doar după o săpătură arheologică preventivă. Pe baza informațiilor existente este cert că în zona statuii Avram Iancu sunt ruinele primăriei vechi care nu pot fi demolate, deci proiectul parcării trebuie deja modificat. Dacă se mai găsesc vestigii importante proiectul devine imposibil de realizat. Ce nu s-a analizat însă este problema statuilor. Statuia escvestră a lui Avram Iancu ar trebui mutată undeva pe termen de câțiva ani buni. Statuia aprobată a principelui Gabriel Bethlen, care a dat privilegiile orașului nostru, nu se va putea ridica ani de zile. Crearea problematicii parcării subterane însă a umbrit un alt scop meschin al conducerii orașului nostru, anume votarea unui împrumut de 20 milioane de euro,pentru diferite proiecte nu foarte exact prezentate și achiziția de autobuze noi, care ar putea fi rezolvată din bani Europeni. Evident cheltuirea fondurilor Europene este strict verificată, deci nu merge șpaga. Întrebarea rămâne: interesele cui au fost votate în consiliul local? Un lucru este cert, nu sunt interesele orașului, ale românilor sau ale maghiarilor, ci doar interesele actualului edil. Care este soluția? O nouă hotărâre care să revoce proiectul inutil al parcării din centru și identificarea unor locații reale care să rezolve problema parcării, tragerea la răspundere a consilierilor care au manevrat aceste decizii împotriva viitorului orașului nostru.
PS: Cei din echipa președintelui UDMR Tîrgu-Mureș Vass Levente spun despre Soós Zoltán că face parte din echipa lui Peter Ferenc, deci poziția sa, potrivit lor, ar trebui analizată și din această perspectivă. Totodată, Soós Zoltán a declarat la Agenda de Mureș LIVE că este interesat să intre în competiție din nou în 2020 pentru fotoliul de primar.