Pesta porcină africană nu ocolește, se pare, județul Mureș. După ce în urmă cu câteva zile a fost confirmat un caz în județul Alba, iar luna trecută patru cazuri la mistreț în Brașov, acum sunt suspiciuni că virusul ar fi ajuns și în Mureș. În urmă cu câteva minute, surse din cadrul DSVSA Mureș care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat în exclusivitate pentru Agenda de Mureș că în cursul zilei de joi probele prelevate de la un porc mistreț găsit mort pe raza județului Mureș vor fi transmise la București pentru a se confirma sau infirma boala. „Tot joi va fi convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor la Prefectura Mureș pentru a se dispune primele măsuri”, a mai adăugat sursa citată potrivit căreia porcul mistreț în legătură cu care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi suferit de pestă porcină africană ar fi fost găsit pe raza localității mureșene Sovata.
Vom reveni cu informații despre caz, dar și în legătură cu măsurile dispuse în momentul în care acestea ne vor parveni de la Prefectura Mureș sau de la DSVSA Mureș.
Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menționăm:
– prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
– prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
– prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
– prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);
– prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
– prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;
– prin intermediul insectelor hematofage;
– prin intermediul furajelor contaminate.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.