“Sper să se facă. Este singura mea speranță. Alta nu avem”, declara presei, în mai 2022, primarul comunei Grebenișu de Câmpie. El le arăta atunci jurnaliștilor mureșeni ce înseamnă lipsa apei în comuna sa și cât de neputincioși sunt mureșenii de pe câmpie în fața secetei. “Suntem nevoiți ca zilnic să ducem apă oamenilor cu mașina de pompieri a primăriei. Apă doar pentru spălat și pentru animale pentru că nu este potabilă. Apa o luăm din fântânile care mai există în localitate”, spunea Ștefan Gojman. El arăta cum, în lunile de vară, mai ales în iulie – august, este nevoit să aducă apă din Șăulia pentru că fântânile din comuna sa sunt secate. “Am săpat și noi la mare adâncime pentru a găsi apă. S-a săpat și la 125 de metri adâncime, însă nu am găsit. Este un locuitor care are un puț la 120 de metri și abia are apă”, declara primarul. Unitățile de învățământ din comuna mureșeană nu au avize sanitare de funcționare din cauza lipsei apei potabile. Nici în Șăulia situația nu era mai bună. “Când este secetă, raționalizăm furnizarea apei. Câteva zile primesc apă cei de pe partea stângă, iar apoi cei de pe dreapta. Altfel nu ne descurcăm. Au fost situații de-a dreptul revoltătoare. Anii trecuți, o femeie în vârstă a venit la mine și, în fața Primăriei, m-a întrebat cu ce să-și ia medicamentele pentru că nu are apă. Și nu era ironică deloc. Ce să-i fi spus? Să meargă la magazin să-și cumpere apă? E normal ca oamenii să vină la noi, la primari, pentru că de aceea suntem aici, să le rezolvăm problemele. Însă, în problema apei, suntem legați de mâini și de picioare. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai cred că se va face ceva. Ar fi dispuși să mai aștepte un an, doi, însă nu se vede nimic concret cu acest proiect”, spunea, tot în mai 2022, primarul din Șăulia, Dorel Vancea.
Aproape nimeni din această zonă a județului nu mai credea că vreodată vor avea apă potabilă. Iată însă că astăzi magistrala este finalizată, iar acum se efectuează ultimele lucrări la rețelele locale și racorduri, iar, în scurt timp, mureșenii de pe câmpie vor avea apă la robinet.
Introducerea apei pe câmpie nu ar fi fost posibilă fără implicarea liderilor PSD Mureș
Realizarea acestui proiect major nu era posibilă fără implicarea social-democraților mureșeni. Este un adevăr indubitabil, sunt documente oficiale care dovedesc asta. Este vorba despre implicarea directorului executiv al ADI Aquainvest, Ovidiu Dancu (consilier județean PSD), cel care a văzut oportunitatea “ultimului tren” și a inițiat începerea demersurilor de urgență, și de implicarea Dumitriției Gliga, deputat PSD de Mureș, cea care, prin demersurile oficiale și prin discuțiile personale cu responsabilii din ministerele de resort, făcute la București, a reușit să-i determine pe oficialii guvernamentali să dea undă verde, rapid, tuturor documentelor. De ce vorbim despre faptul că totul trebuia să se producă rapid? Pentru că totul începea în vara lui 2022, iar proiectul trebuia să fie licitat și finalizat până la 31 decembrie 2023. Până la urmă s-a reușit, și cu doar câteva zile înainte de finalul anului trecut, lucrarea a fost predată.
Cronologia proiectului:
16 mai 2022: Dumitrița Gliga adresează o interpelare la Camera Deputaților pentru a obține clarificări cu privire la stadiul proiectului de aducțiune a apei Miheșu de Câmpie – Luduș.
5 iulie 2022: Aprobat studiul de fezabilitate pentru proiect.
18 august 2022: Obținut acordul de mediu.
3 noiembrie 2022: Publicate licitațiile pentru proiectare și execuție.
29 martie 2023: Semnat contractul de execuție a lucrărilor.
28 decembrie 2023: Finalizarea lucrărilor și recepția magistralei.
Realizările proiectului:
Aducțiunea de apă a fost împărțită în trei lucrări distincte, acoperind 25 de localități și beneficiind peste 10.000 de locuitori.
Investiția totală a fost de aproximativ 38,5 milioane lei fără TVA pentru conducta Luduș-Grebinișu de Câmpie, iar lucrările interne de apă pentru diverse comune au fost estimate la 28,2 milioane lei fără TVA.
Situaţia la zi
Deși magistrala de apă Luduș – Mihesu de Câmpie a fost finalizată și recepționată, locuitorii Câmpiei Mureșene nu au apă curentă în gospodării din cauza unor lucrări ce trebuie finalizate la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT).
Progresele și Problemele în Fiecare UAT:
UAT Sânger: Gospodăria de apă 2 este 90% finalizată, iar legăturile hidraulice urmează să fie realizate.
UAT Tăureni: Stația de clorinare este finalizată; trebuie realizate legăturile între magistrală și gospodăria de apă.
UAT Zau de Câmpie: A fost executată stația de pompare, dar este necesară obținerea autorizației pentru un nou traseu de conductă.
UAT Mihesu de Câmpie: Gospodăria de apă este finalizată, dar sunt necesare montarea pompelor și branșamentele individuale.
UAT Șăulia: Gospodăria de apă a fost realizată, dar sunt necesare legăturile cu sistemul vechi.
UAT Grebenișu de Câmpie: Două stații de pompare au fost realizate, dar trebuie echipate.
Fiecare UAT a realizat stații de clorinare, iar lucrările vor fi completate până la începutul lunii noiembrie. Odată finalizate, sistemul va necesita dezinfectare. Proiectul, finanțat prin POIM cu o valoare de 38.500.000 lei (fără TVA), va asigura apă potabilă pentru 10.000 de locuitori din 25 de localități, inclusiv pe timp de vară.
Condiții de preluare a rețelelor interioare: Este necesar ca rețelele interioare ale UAT-urilor să respecte anumite condiții pentru a putea fi preluate, asigurând astfel furnizarea de apă la branșamentele individuale.
Umrează aducțiunea de apă Luduș-Cuci
Județul Mureș continuă extinderea sistemului de alimentare cu apă prin implementarea aducțiunii Luduș-Cuci, parte a Master Planului regional de apă. Această lucrare va începe după finalizarea aducțiunii Luduș-Grebenișu de Câmpie, planificată pentru decembrie 2023.
Aducțiunea va captura apă din râul Mureș, cu un debit de 160 litri pe secundă, având calitate conformă. Proiectul va conecta conducta de aducțiune Luduș-Grebenișu de Câmpie la Gospodăria de apă Cuci, oferind locuitorilor comunei Cuci un sistem centralizat de alimentare cu apă, care nu există în prezent.
Conducta, realizată din țeavă PEID, PE100, va avea o lungime de 6.499 metri, din care majoritatea va fi amplasată în trama stradală, și va include subtraversări ale DN 15, râului Mureș, unei văi locale și căii ferate. Valoarea lucrărilor se ridică la 3.737.000 Euro, fără TVA, și va fi finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.
Primarul comunei Cuci, Ilie Șuta, a exprimat optimismul că proiectul va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor și va sprijini dezvoltarea economică, facilitând atragerea de agenți economici care necesită apă pentru activitățile lor. Proiectul a fost inițiat de primar în 2008, dar a întâmpinat dificultăți financiare până acum.
.
.