Conducerea Administrației Naționale „Apele Române” a transmis astăzi un amplu punct de vedere referitor la anunțul Sindicatului „Mureșul” că va deschide noi procese pentru o serie dedrepturi salariale care nu le sunt acordate de ani întregi angajaților din instituție. În cele ce urmează, redăm integral răspunsul directorului ANAR, Ervin Molnar, la solicitarea Agenda de mureș de a prezenta un punct de vedere oficial în condițiile în care numărul angajaților ANAR care cer aceste drepturi este în creștere, iar sumele câștigate până acum de Sindicatul Mureșul în instanță pentru membrii săi de sindicat sunt, la rândul lor, semnificative.
CĂTRE: Ziarul Agenda de Mureș,
Referitor la: Informațiile apărute în spațiul public cu privire la Comunicarea făcută de către Sindicatul „Mureșul” din Apele Române, care va deschide noi procese pentru drepturile salariale ale angajaților, înregistrată la ANAR cu nr. 7022/05.05.2020
Vă comunicăm, detaliat, punctul de vedere al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), reprezentantă de directorul general, Ervin MOLNAR:
Referitor la Sporul de consemn la domiciliu
Conform prevederilor art. 48 „Sporuri” din Contractului Colectiv de Muncă 2019-2021 nr. 7/30.01.2019:
„Salariaţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” beneficiază de sporuri specifice pentru condiţii de muncă, precum şi de alte sporuri aplicabile, conform legislaţiei în vigoare, după cum urmează:
….. d) pentru consemn la domiciliu, un spor de 15% din salariul de bază. Consemnarea la domiciliu se face în scris de către angajator”.
Referitor la Sporul de inspecție
În cadrul prevederilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2019-2021 nr. 7/30.01.2019, acest spor
nu se identifică.
Referitor la Sporul pentru condiții vătămătoare
Conform prevederilor:
art. 48 „Sporuri” din Contractul Colectiv de Muncă 2019-2021 nr. 7/30.01.2019:
„Salariaţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” beneficiază de sporuri specifice pentru condiţii de muncă, precum şi de alte sporuri aplicabile, conform legislaţiei în vigoare, după cum urmează:
pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor la nivel maximal din salariul de bază, în funcție de factorii de risc identificați conform Hotărârii nr. 917/2017, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.
… „ (4). Concediul suplimentar de odihnă se acordă salariaților care își defășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții de muncă vatămătoare sau periculoase, în cuantum de 10 zile. Locurile de muncă pentru care se acordă concediu suplimentar sunt stabilite în condițiile art. 41 prin identificarea a cel puțin doi factori de risc din următorii:
existenta factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
existența unor condiții de muncă ce implică suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare.
Lista nominală a salariaților care beneficiază de concedii de odihnă suplimentare se stabilește prin intermediul unui acord între Administrația Bazinală de Apă (ABA), instituție cu personalitate juridică, și sindicatul reprezentativ.
În cazul salariaţilor – persoane cu handicap şi tineri cu vârsta sub 18 ani – beneficiază de un concediu suplimentar de 5 zile. ”
În prezent, la nivelul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR):
Nu se acordă sporul de consemn la domiciliu având în vedere prevederile art. I, alin. 12 (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal- bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, „începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, coroborat cu art. 7, lit. e din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Nu se acordă sporul de inspecție, având în vedere că acesta nu se regăsește printre prevederile Contractului Colectiv de Muncă, iar legislația salarizării unitare, aplicabilă la nivelul ANAR, încă din anul 2009 (Legea nr.330/2009, Legea nr.284/2010, Legea nr.285/2010, Legea nr.153/2017, actele normative de salarizare anuală, precum și normele date în aplicarea acestora), nu permite existența altor sporuri în afara celor precizate în cuprinsul actelor normative menționate.
Se acordă sporul pentru condiții vătămătoare, în unele subunități ale ANAR, având în vedere prevederile art. 48 și 34 din Contractul Colectiv de Muncă și ținând cont de posiblitatea aplicării prevederilor HG nr. 917/2017, respectiv de faptul că, anterior intrării în vigoare a legislației amintite la pct.2, acestea existau în plată. În acest context, menționăm că unitățile din subordinea ANAR au personalitate juridică și calitate de angajator, cu toate drepturile și obligațiile legale ce decurg din această calitate.
În mod evident, dovada bunei-credințe a angajatorului este apreciată și de semnatarii comunicării, în sensul că, în acordurile colective încheiate este inserată posibilitatea acordării drepturilor salariale recunoscute de legislația în vigoare.
Instituția noastră respectă dreptul de petiționare al tuturor angajaților și organizațiilor sindicale. De asemenea, pune în aplicare, atât actele normative incidente în materia salarizării, cât și hotărârile judecătorești susceptibile de executare.
Totodată, se analizează posibilitatea aplicării unor soluții unitare, raportat la hotărârile judecătorești obținute individual sau colectiv, prin mijlocirea organizațiilor sindicale, de către salariații ANAR.
Un astfel de exemplu sunt diligențele pentru asigurarea bugetului necesar finalizării aplicării dispozițiilor privind asigurarea salariului de bază maxim în plată pentru toate funcțiile similare, beneficiind de același grad/gradație și vechime.
În acest context, este necesar a sublinia faptul că bugetul ANAR este aprobat prin hotărâre de guvern, în temeiul legilor salarizării unitare și al celor anuale de salarizare în sistemul bugetar, astfel că propunerea de buget nu poate fi înaintată decât în limitele prevăzute de aceste norme. Tot astfel, plata drepturilor salariale nu poate fi făcută decât în limita bugetului aprobat, principiu stabilit legal și consemnat în acordurile colective, în consecința, acceptat de partenerii sociali. Menționând că activitățile privind organizarea și funcționarea ANAR sunt finanțate integral din venituri proprii, obținute prin aplicarea mecanismului economic, precizăm că și cheltuielile aferente sunt dimensionate în funcție de aceste venituri.
Drept urmare, menționăm că aplicarea prevederilor acordurilor colective la care face referire Comunicarea este suspendată de dispozițiile de salarizare în sistemul bugetar, emise anual, atât pentru ultimii trei ani, cât și în prezent, așa cum am arătat mai sus(OUG nr.1/2020), acest fapt fiind un impediment major în calea îmbunătățirii sistemului de salarizare la nivelul ANAR.
Cu deosebită considerație,
DIRECTOR GENERAL
Ervin MOLNAR
Reamintim că, în urmă cu două zile, conducerea Sindicatului „Mureșul” din Apele Române a anunțat că va deschide noi procese pentru drepturile salariale ale angajaților. Procesele vizează refuzul conducerii ANAR de a acorda mai multe sporuri salariale angajaților Administrației Naționale Apele Române. Asta în contextul în care, până în prezent au fost deja intentate circa 30 de procese, din care, în șapte, soluțiile definitive au fost în favoarea sindicaliștilor care au trecut la executarea silită a Apelor Române.