Astăzi în plenul reunit al Parlamentului se dezbate bugetul României pe 2023.
Este pentru prima dată în ultima perioada când bugetul este prezentat parlamentului și, sperăm, adoptat înainte de 31 Decembrie pentru a oferi predictibilitate.
Potrivit Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2023 și proiecția acesteia pe anii 2024-2026, proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023, în condițiile în care șocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, acesta având, în cazul României, particularitatea unei reveniri relativ rapide a PIB real.
Principalele coordonate ale construcției bugetare pe anul 2023 sunt reprezentate de obiectivele politicii fiscale și bugetare pe orizontul 2023-2026 și de obiectivul bugetar pe termen mediu.
Principalele obiective ale politicii fiscale și bugetare pe anul 2023 sunt măsuri considerate necesare pentru dezvoltarea vizionară și durabilă, finanțarea responsabilă jucând un rol cheie în reconcilierea dezvoltării solide cu valorile de mediu, etice și sociale. Acestea includ:
– continuarea măsurilor pentru o redresare economică robustă, menținerea și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și intruzivă care să asigure o tranziție eficientă economic, suportabilă social și axată pe competitivitate, inovație și decarbonizare;
– continuarea realizării graduale a consolidării fiscale prin măsuri care să permită atingerea țintei de deficit prevăzută de regulamentele europene până la sfârșitul anului 2024;
– reforma, prioritizarea și programarea multianuală a investițiilor publice prin creșterea aportului fondurilor europene aferente cadrului financiar 2021-2027 și cele aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență ce finanțează reformele și investițiile stabilite prin Programul Național de Redresare și Reziliență;
– consolidarea unei politici fiscale predictibile ferm angajate pe panta de reducere a deficitului bugetar;
– dezvoltarea și diversificarea instrumentelor de management ale datoriei publice pentru menținerea datoriei publice la un nivel sustenabil;
– finanțarea unor măsuri active economice pentru sprijinirea grupurilor celor mai vulnerabile, reforme în domeniul muncii, al pensiilor, al sprijinirii IMM al căror lanț de aprovizionare a fost puternic afectat agresiunea rusă împotriva Ucrainei;
– consolidarea bugetării pe programe pe bază de indicatori de rezultat la toate nivelurile administrației publice centrale și locale;
– întărirea guvernanței corporative la companiile de stat în vederea îmbunătățirii performanței acestora.
Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este estimat la 4,4 % din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, respectiv o reducere de 1,5 puncte procentuale față de anul 2023, încadrându-se la sfârșitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB în anul 2024.
Deficitul bugetar cash urmează să atingă în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează în regulamentele europene.
Pe termen mediu (2023 – 2026), în condiții de consolidare fiscală, datoria guvernamentală brută, conform metodologiei UE se va menține la un nivel sustenabil ce nu va depăși 49,80% din PIB, sub nivelul de 60% din PIB, în timp ce datoria guvernamentală netă (reprezentând datoria guvernamentală brută minus activele financiare lichide) nu va depăși 42% din PIB.
Proiectul de lege prevede și autorizează, pentru anul bugetar 2023, veniturile pe capitole și subcapitole și cheltuielile pe destinații și ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile și activităților finanțate integral din venituri proprii.
Proiectul de buget pentru anul 2023 este configurat pe următorii indicatori macroeconomici:
– produsul intern brut: 1.552.141 milioane lei;
– creștere economică: 2,8%;
– inflația medie anuală: 9,6%;
– deficit: 4,40% din PIB;
– câștig salarial mediu net lunar: 4.235 lei.
Bugetul de stat pe anul 2023 se stabilește la venituri, în suma de 275.690,8 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 596.397,7 milioane lei credite de angajament și în sumă de 353.640,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 77.949,9 milioane lei.
Este primul buget național construit pe programe. Resursele se alocă funcțional, pentru destinații/programe precise, astfel încât să se monitorizeze clar cheltuielile, modul în care se derulează și implementează proiectul sau programul respectiv, precum și impactul în economie. Este un buget sustenabil care alocă finanțare record pentru investiții, 7,2% din PIB, mai mare cu 26% față de 2022.
Exemple de programe majore prioritate:
Social
o Sprijin pentru familii.
o Scăderea numărului persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială.
o Dezvoltarea și creșterea sustenabilității sistemului asigurărilor sociale.
( 111,5 mld lei).
Economic
o Reducerea decalajelor economice dintre regiuni
o Susținerea industriei și companiilor care produc în România – obiectiv strategic
o Creșterea competitivității produselor industriale
Sănătate
o Programe naționale de sănătate curativă ( 7,8 mld lei)
Agricultură
o Sistem integrat de susținere a agriculturii și a domeniilor conexe ( 22,9 mld lei)
Transporturi
o Administrarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere (11,9 mld lei) și feroviare (5,2 mld lei).
Corneliu Florin Buicu, deputat PSD Mureș