Prioritățile guvernamentale pe termen scurt și mediu ale Ministerului Educației și Cercetării au fost prezentate astăzi, în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, al cărei vicepreședinte sunt, pe toate cele trei paliere: cercetare, învățământ universitar și învățământ preuniversitar, astfel:
Pe partea de cecercetare – este în curs procesul de evaluare a tuturor unițăților pe criterii de competivitate, naționale și internaționale, în vederea dezvoltării cumulative a cercetårii științifice și a cooperării prin concentrare academică.
În ceea ce privește īnvățământul superior, a început procesul stimulării pentru diferențierea universităților pe trei criterii, acestea fiind invitate să transmită pe cale voluntară, până în iunie, misiunea pe care și-o vor asuma: în legătură strânsă cu mediul socio-economic și autoritățile locale; axate pe educație și cercetare, care, spre exemplu, ar putea rezolva cerințele dintr-o regiune; cele care intră în competiție cu marile universități din lume.
În ceea ce privește învățământul preuniversitar – discuțiile au fost axate pe adoptarea noilor planuri-cadru, care trebuiau adoptate din 2021. Proiectul final va fi prezentat până la sfârșitul lunii iunie, dorindu-se a răspunde așteptărilor elevilor, ale părinților, a mediului socio-economic. Si desigur, următoarea provocare īn ceea ce priveste adoptarea, va fi legată de conținut.
Stabilitatea legislativă, măsurile bazate pe date și studii, legătura între piața muncii și pregătirea elevilor și a studenților reprezintă niște prioritalăți asumate, atât la nivel legislativ, cât și executiv.
Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș