Problemele continuă la procesatorul de carne din Târnăveni care aprovizionează cel puțin un mare lanț de magazine din România. După ce pe data de 7 martie Agenda de Mureș vă informa în exclusivitate că s-a descoperit salmonella la un lot de carne de mici, astăzi suntem în măsură să vă informăm că încă un lot de carne, de această dată fiind vorba de „carne porc lucru”, în total circa 1000 de kilograme, de la același procesator, a fost distrus ca urmare a faptului că analizele de laborator au stabilit că este infestat cu salmonella.
Directorul executiv DSVSA Mureș Sandor Kincses a declarat în exclusivitate pentru Agenda de Mureș în această dimineață că probele au fost prelevate vineri de la lotul cu pricina, iar luni rezultatul a confirmat existența salmonellei în două din cinci probe. „După problemele depistate la carnea de mici, ei sunt obligați să trimită probe pentru salmonella timp de 30 de zile. Toate au fost negative până la lotul de vineri în legătură cu care aveam și noi bănuieli, fiind vorba de carne porc lucru folosită și pentru pasta de mici, iar analizele efectuate pe eșantioanele de carne de vită și ovină de la producători din România folosite la obținerea pastei de mici au avut rezultate negative. Acum analizele au confirmat infestarea cu salmonella în cazul acestui lot de carne de porc lucru, în total fiind vorba de 1000, 1050 de kilograme. În cursul acestei săptămâni întreaga cantitate a fost distrusă și s-a făcut din nou dezinfectarea spațiului de lucru. Mai mult, am înțeles că firma din Tîrnăveni a renunțat la acel furnizor, deși s-ar putea ca problema să nu fie nici la acesta, fiind vorba de un lanț mai lung de la producător și până aici”, a declarat Sandor Kincses potrivit căruia carnea de porc, provenită din Spania, era folosită ca materie primă și nu a ajuns de această dată în magazine. „Ei au respectat toate procedurile, imediat ce au primit buletinul de analiză ne-au anunțat și au chemat firma care preia carnea pentru a o denatura”, a mai spus directorul executiv al DSVSA Mureș care susține că în cazul produselor refrigerate este aproape imposibilă intervenția pentru oprirea de la vânzare a acestora în condițiile în care analizele de laborator sunt gata după 72 de ore, iar confirmarea oficială ajunge în cea de-a patra zi la procesator, termenul de valabilitate al produselor acestuia fiind uneori de maximum 5 zile. „Ar însemna să pună produsul în vânzare cu o zi înainte de expirare”, susține Sandor Kincses care a confirmat de asemenea informația venită din partea unor angajați ai companiei potrivit cărora suspiciunile inițiale că salmonella ar fi putut să apară de la angajații firmei din Târnăveni au fost înlăturate, analizele în cazul lor fiind negative.
Reamintim că pe 7 martie, inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la procesatorul de carne de la Târnăveni după ce acesta a informat DSVSA că analizele de laborator au confirmat existența salmonellei la un lot de carne de mici. Mici s-au vândut atunci aproape în totalitate, alerta sanitar-veterinară și procedura de retragere fiind lansată cu o zi înainte de expirarea termenului de valabilitate a produsului refrigerat.