Medicul-șef al Penitenciarului Tîrgu-Mureș a fost declarat ca fiind în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate. Potrivit ANI, NEDELCU DANIELA a fost în incompatibilitate în perioada în care a ocupat funcția de comisar-șef în cadrul Penitenciarului de la Tîrgu-Mureș. „În perioada 24 aprilie 2009 – 22 august 2018 a deținut și exercitat simultan funcția publică cu statut special de comisar șef în cadrul Penitenciarului Tîrgu-Mureș și pe cea de angajat în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se precizează într-un comunicat de presă dat astăzi publicității de Agenția Națională de Integritate. Din analiza Declarației de Avere a Danielei Nedelcu se poate vedea că în 2018 aceasta a încasat venituri din activitatea medicală desfășurată într-o clinică stomatologică din cartierul Tudor din Tîrgu-Mureș, de unde, în 2018 a încasat mai aproape 5.000 de lei în 2018 și puțin peste 3500 de lei în 2017.
Potrivit art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, „(1) Funcţionarii publici, publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”.
ANI mai menționează că: „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”, dar și că „Persoana […] față de care s-a constatat […] ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.