În aceste momente grele pe care le traversează întreaga Uniune Europeană (şi nu numai), inclusiv România, aş vrea să remarc faptul că măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea economiei, mai ales a IMM-urilor, sunt cam firave în raport cu aşteptările, pe de o parte, şi cu necesităţile, pe de altă parte.
Economia românească, în special sectorul privat, trebuie sprijinită mai consistent, pentru că totul, în economie, de aici pleacă: de la sectorul privat, de la micile întreprinderi.
În Ungaria vecină, spre exemplu (ţară care e departe de a fi o forţă economică în Europa), Guvernul a decis, recent, de comun acord cu Asociaţia Maghiară a Băncilor, să suspende obligaţia de a plăti împrumuturile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii, până la finalul anului, după cum scrie ziarul de limbă engleză „Hungary Today”.
Sectorul financiar – bănci și companii de leasing – a început să oprească plățile la rate începând cu data de 19 martie 2020, tot până la finalul anului. Evident, cei ce doresc să plătească şi nu au nevoie de această păsuire, pot să o facă.
De asemenea, în Ungaria, afacerile din turism, catering, sport, cultură, taximetrie şi altele câteva greu lovite de criza coronavirusului nu trebuie să mai plătească contribuţii la stat pe veniturile plătite angajaţilor, până la finalul anului.
Astfel de măsuri, ca şi altele de acelaşi gen, pot fi oricând luate şi de Guvernul de la Bucureşti. Mai ales în contextul în care Comisia Europeană permite acum depăşirea pragului de 3% a deficitului bugetar, pentru atenuarea efectelor pandemiei de coronavirus.
E nevoie doar de un pic de hotărâre din partea Guvernului român, în acest sens. Dar şi de ceva mai multă maleabilitate din partea Asociaţiei Române a Băncilor care, din câte cunosc, nu a fost de acord cu măsuri similare celor luate în Ungaria.
M-aş fi aşteptat, din partea bancherilor români (vorba vine români, pentru că băncile „româneşti” sunt, de fapt, străine, cu 2-3 excepţii) la mai multă înţelegere şi empatie, ca să mă exprim mai elegant.
Sau, dacă nu se poate altfel, la o intervenţie mai decisă a Guvernului, care are destule pârghii pentru a-i face pe bancheri să înţeleagă că vremurile excepţionale cer măsuri de aceeaşi factură.
Pentru mediul de afaceri privat din ţara noastră nişte măsuri de genul celor de mai sus pot face diferenţa între închiderea sau supravieţuirea a mii de societăţi comerciale.
Horea Soporan, senator PSD Mureș