Educația autentică înseamnă cunoaștere, gândire, cercetare, deliberare și, nu în ultimul rând, democrație. Educația este un veritabil „laborator de excelență”, locul în care se intersectează interogațiile celor vechi și ale celor care scrutează viitorul, tărâmul meditațiilor transversale în istorie, literatură, arte vizuale, știință și filosofie. Educația nu poate fi redusă la simpla predare, adică la transmiterea cu sau fără duh a unui set de informații, ci trebuie să fie însoțire și îndrumare pe calea cunoașterii și a devenirii intelectuale.
Nu de puține ori în istorie, educația a fost folosită pentru înregimentarea individului în anumite tipare de gândire, ca instrument de modelare a „materialului uman” care urma să construiască un nou tip de societate. Marile utopii politice nu se pot imagina în absența unei tehnici a dresajului, un soi de educație menită să forjeze individul într-o simplă piesă a mașinăriei sociale.
Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, să medităm mai mult la valorile și principiile fundamentale care ghidează filosofia educației și care ne indică direcția zilei de mâine.
Gaudeamus igitur!
Prof. Univ. dr. Leonard Azamfirei,
rector UMFST Târgu Mureș,
senator PSD Mureș