Ministrul Educaţiei a declarat la Cluj-Napoca pentru reprezentanții agenției de presă maghiare MTI că va veni la Tîrgu-Mureş pentru a se informa despre tensiunile româno-maghiare care s-au format în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Tîrgu-Mureş
Agenția maghiară de presă MTI transmite că, aflată joi la Cluj-Napoca, Ecaterina Andronescu, ministru al Educației în guvernul Dăncilă, a spus că va veni la Tîrgu-Mureș pentru a se informa, la faţa locului, despre tensiunile din cadrul UMFST. „Sper ca dialogul şi înţelegerea şi de o parte şi cealaltă să ducă la rezolvarea situaţiei studenţilor (maghiari), care sunt cetăţeni români, şi faţă de care avem obligaţii toţi” – a spus Ecaterina Andronescu citată de MTI ca reacţie la faptul că, deocamdată, în evidenţele universităţii nu au fost introduse notele pe care studenţii de la secţia maghiară le-au obţinut în cadrul sesiunii de examene în curs de desfăşurare. Potrivit aceleiași surse, ministrul a spus că la întrevederea de săptămâna trecută cu rectorii, l-a întrebat pe rectorul UMFST Leonard Azamfirei despre situaţia examenelor şi a primit răspunsul că
regulamentul privind examinările unitare a fost adoptat de senatul universităţii. În opinia Ecaterinei Andronescu este justificat ca, în cadrul unei instituţii de învăţământ, condiţiile de examinare să fie unitare pentru studenţii care învaţă în diferite limbi, mai mult decât atât, a considerat că este de datoria senatului să asigure acest lucru. A menţionat că deocamdată nu ştie când a fost introdus regulamentul privind examinările unitare şi dacă noile reguli erau sau nu cunoscute la începutul anului universitar.
Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a reamintit însă că în timpul mandatului său precedent, în 2012, între secţia maghiară şi conducerea română a universităţii s-a ajuns la un acord tocmai cu medierea sa, după o şedinţă care s-a lungit până târziu în noapte. Din câte ştie, acordul de şapte puncte pe care l-a semnat şi ea personal, a fost aplicat. Ministrul a mai reamintit că în timpul negocierilor din 2012, problema a fost că la universitate nu erau suficienţi profesori maghiari. Educaţia în domeniul medical este reglementată printr-o directivă europeană, iar aceasta impune, printre altele, că trebuie să existe câte un cadru didactic la fiecare cinci studenţi la medicină – a adăugat Andronescu. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, diplomele eliberate de universitate nu vor fi recunoscute în Uniunea Europeană. În opinia sa, motivul pentru care s-a decis ca şi cursurile de practică de la secţia maghiară să fie predate în limba română, a fost în primul rând lipsa personalului maghiar. Din câte îşi aminteşte, acordul de acum şapte ani avea ca obiectiv tocmai creşterea într-un ritm potrivit a numărului de cadre didactice de la secţia maghiară.
Potrivit MTI, acordul din 2012 prevedea, printre altele, că prorectorul maghiar poate decide cu privire la posturile care urmează să fie scoase la concurs la secţia maghiară, respectiv că pe posturile de asistenţi universitari care li se cuvin maghiarilor, pot fi angajaţi numai cadre didactice care cunosc limba maghiară. Documentul mai stipula că la sfârşitul acreditării universităţii se vor forma departamente maghiare în cadrul UMF Tîrgu-Mureş. Însă, se pare că acest element al acordului, foarte important pentru maghiari, nu a fost pus în aplicare nici de atunci.
Reacția ministrului Ecaterina Andronescu survine la scurt timp după ce la Tîrgu-Mureș au avut loc, luni și marți, proteste, atât în fața Prefecturii Mureș, cât și în fața UMF, organizate de Asociația Maghiară pentru pregătire Medicală și Farmaceutică din România, liderul acesteia, Adam Valerian anunțând 200 de zile de protest în acest an, atât în țară, începând de săptămâna viitoare la București, cât și în Germania, la Hamburg, unde UMFST se pregătește să înființeze o filială.